Verlovingsring uitzoeken en kopen. Waar let je op?

by Marijke Mul

Verlovingsring uitzoeken en kopen. Waar let je op?

Je vriend(in) ten huwelijk vragen. Van oudsher is het gebruikelijk dat de heer de dame vraagt, maar tegenwoordig zijn de rollen steeds vaker omgedraaid. Maar een verlovingsring of een ander soort verlovingssieraad hoort er nog steeds bij. Vraag blijft natuurlijk hoe je met redelijke zekerheid kan zeggen dat het door jou gekozen verlovingssieraad in de smaak valt? Waar moet je rekening mee houden en hoe weet je of het design van het sieraad in de smaak valt?

Sieraden in Stijl probeert je een beetje wegwijs te maken in de verlovingsjungle. Sta stil bij de volgende vragen en opmerkingen voordat je overgaat tot de koop van een verlovingsring of ander soort sieraad.

 1. Van welk materiaal zijn de huidige sieraden van je geliefde?
 2. Draagt hij/zij ringen?
 3. Voor welke gelegenheid heeft hij/zij deze ringen gekregen/gekocht en zal hij/zij die willen blijven dragen?
 4. Weet je zijn/haar ringmaat? (Probeer anders onopvallend een ring van je geliefde een keer mee te nemen en op te laten meten bij een juwelier of goudsmid)
 5. Zou je zijn/haar kledingstijl kunnen omschrijven?
 6. Een zilveren verlovingsring zal bijvoorbeeld naast een gouden trouwring in het niet vallen. Wil je hier van tevoren rekening mee houden?
 7. Verwacht hij/zij een steen op de ring?

Een verlovingsring wordt veelal naast de trouwring gedragen, zodra deze erbij komt. Het is dan ook gebruikelijk om een eenvoudig model ring te kopen. Eenvoudig hoeft zeker niet saai te zijn. Er zijn genoeg keuzes in maten, breedtes, dikten, bollingen, kleuren en materialen.

Wanneer je antwoord kan geven op bovenstaande vragen ben je al een heel eind. Goed bezig! Maar dan is er nog de keuze uit een traditionele ring of juist een sieraad waarbij je je fantasie de vrije loop laat. Hierbij 3 modellen, mogelijkheden en voorbeelden op een rij:

 1. Solitair ring

Een solitair ring (zie onderstaand) is een eenvoudige ring in allerlei vormen, maar in hoofdzaak heeft deze ring één ronde diamant in het midden op de vinger. Deze diamant kan gezien worden als hét moment van de grote vraag. De diamant staat meestal iets hoger op de ring. Zo vangt de steen licht en zal deze extra stralen. De ring zelf kan bol of strak zijn, kan vanaf tussen de vingers iets omhoog lopen of gewoon rechtdoor, waarbij de zetting nóg meer op zal vallen. Mocht hij/zij niet van diamant houden, al komt dat zeker bij dames niet vaak voor, dan kan er ook een gekleurde edelsteen in. Daarbij is het goed te weten welke kleuren kleding hij/zij veelal draagt of wat zijn/haar lievelingskleur is. 

Als de steen in het oppervlak van de ring valt en de ring rondom overal dezelfde breedte heeft, lijkt hij meer op een trouwring. Deze keuze is niet gebruikelijk als verlovingsring.

 2. Alliance ring

Een alliance ring (zie onderstaand) ring is rondom bezet met diamant. Het woord alliance betekend ook wel verbintenis; iets waar een verloving natuurlijk symbool voor staat. Het grootste voordeel van een alliance-model is dat dit sieraad na het uitzoeken van een eenvoudige gladde trouwring ook goed naast de trouwring staat. Maar het kan ook zijn dat je het woord verbintenis meer vindt passen bij een huwelijk. Dan zou je de keuze kunnen maken om dit tijdens het huwelijk als ring te kiezen. Ook kan deze ring gekozen worden als er een kind geboren wordt. Zo zou de trouwring hiermee kunnen worden aangevuld. Dit geeft de mogelijkheid altijd nog een ring erbij te kunnen kopen.

 3. Fantasie ring

Je begrijpt waarschijnlijk wel dat je met een fantasie ring alle kanten op kan. En toch zijn er modellen die écht bij een verloving passen ten opzichte van andere modellen. Een ring die een verloving heel mooi verbeeldt is bijvoorbeeld een ring die aan één kant met een enkele band begint en vanuit de diamant doorloopt in een dubbele band (zie onderstaand). Vanaf de diamant ga je van vrijgezel met z'n tweeën het leven verder. 

Naast deze ring zal niet snel nog een ring worden gedragen. Deze keuze is écht de juiste keuze voor een dame die of van heel strak houdt qua uitvoering of die niet al te veel maar wel mooie sieraden wilt dragen.

Extra verlovings-weetjes

 1. Diamant staat voor eeuwigheid en daarom wordt het vaak als symboliek verwerkt in een verlovings- of trouwring. Het is een edelsteen met hardheid 10 op de schaal van Mohs en daarmee het hardste mineraal ooit gevonden en het meest begeerlijke mineraal dat er bestaat. Het geeft na het slijpen in het licht de meest prachtige kleuren.
 2. De meeste huwelijksaanzoeken worden rond de jaarwisseling gedaan.
 3. In Amerika gaan de mannen voor een grote diamant van ongeveer één maandsalaris. Hoe groter de diamant, hoe beter de man.
 4. Vroeger was het gebruikelijk om vader om de hand van je geliefde te vragen. Tegenwoordig wordt hier minder aan vastgehouden.
 5. Mannen vinden het het leukst hun vriendin te vragen zolang het nog een verrassing is. Mocht zij vermoedens hebben, stelt de man de grote vraag het liefst nog even uit.
 6. Vrienden helpen vaak om een plan voor een huwelijksaanzoek te laten slagen.

Heel veel succes en plezier met het uitzoeken of laten ontwerpen van een verlovingsring of verlovingssieraad, en natuurlijk tijdens het aanzoek!

Weten jullie nog meer weetjes omtrent verlovingsringen? Zet ze hieronder, dan kunnen wij de lijst aanvullen om zoveel mogelijk complete informatie bij elkaar te krijgen.